Контролиран влез на фарма само на неопходен персонал и користење на заштитна облека и обувки
Секојдневно перење на заштитната облека на мин 60°C, бидејќи вирусот се уништува на оваа температура во траење од 30 мин.
Дезбариери за дезинфекција на обувки и раце поставени на влез во фарма и секој објект
Ограничен пристап и темелна внатрешна и надворешна дезинфекција на возилата, како и на подвозје и калници. Чистењето на превозните средства темелно да ги острани остатоците од измет
Спречување на влез на инсекти, глодари, кучиња и мачки (огради и мрежи), редовна дезинсекција и дератизација
Засилено чистење и дезинфекција на објектите, околината и опремата
Набавка исклучиво на животни со познат здравствен статус
Редовна контрола на здравјето на животните, водата, храната. При секоја промена т.е. појава на симптоми кај свињите како висока температура, смален апетит, слабост, проливи, повраќање, сино-црвенкасти дисколорации на кожата да се извести надлежниот ветеринар односно инспектор